miercuri, 14 noiembrie 2012

Sfaturile copilului pentru părinţi



Sfaturile copilului pentru părinţi



Mânuţele mele sunt inca mici, de aceea nu te aştepta la perfecţiune când fac patul, când pictez sau când arunc mingea. Treaba pe care am facut-o eu, te rog sa nu o faci inca o data. Voi simţi ca nu am făcut fata aşteptărilor tale. Incearcă sa iei partea buna din tot ceea ce fac; bucura­-te ca m-am chinuit sa ma inchei singur la bluzita, chiar daca m-am încheiat greşit, fii mândru ca m-am chinuit sa ma leg singur la pantofi, chiar daca n-a ieşit decât un nod.
Picioruşele mele sunt inca mici, te rog frumos nu face paşii mari, ca sa pot tine si eu pasul cu tine. Nu uita ca sunt la început de drum. Ai răbdare cu mine. Voi invata totul, dar treptat, treptat. Nu ma grabi nu ma condamna si nu te supăra pe mine. Lumea aceasta are atâtea mistere pentru mine, iar tu trebuie sa-mi fii invatator pe drumul vieţii.
Ochii mei sunt inca micî, nu au văzut lumea asa cum ai vazut-o tu. Te rog lasa-ma sa aflu totul, fara sa ma pedepseşti pentru curiozitatea mea. Si nu ma limita inutil.
Nu te enerva când întreb prea mult, prea des câteodată acelaşi lucru. Eu nu cunosc lumea din jurul meu , fa-ti te rog timp si pentru mine, explicandu-mi ce ştii despre lumea aceasta si fa asta bucuros si plin de dragoste. Nu te teme să-mi fixezi limite si reguli. Sigur le voi respecta daca esti consecvent in aplicarea lor. Insa daca astăzi spui una si  mâine alta, sigur voi deveni confuz si nu voi mai sti ce este înterzis si ce nu.
Nu ma compara mereu cu fraţii mei, cu colegii sau cu oricine  altcineva. Sunt unic si niciodata nu voi fi la fel ca alţii. Sigur am si eu ceva special, fa-ti doar puţin timp si vei vedea si paritile mele bune.


Eu nu voi fi pentru multa vreme copil, lasa-ma sa-mi trăiesc copilăria si sa ma bucur de ea. Nu-mi incarca programul cu tot felul de lucruri care nu sunt pentru vârsta mea. Acum lasa-ma doar sa ma joc.
Sufletul meu este foarte sensibil, sentimentele mele sunt foarte gingase. Nu ma face mai mic decât sunt! Fii intelegator la greşelile mele si stângăciile pe care le fac mereu. Daca ma critici constant voi deveni stingher si lispsit de incredere in forţele proprii. Poţi sa-mi critice faptele, fara sa ma critici ca persoana!
Respecta-mi dreprurile de copil si demnitatea. Nu mă umili si nici nu folosi violenta verbala sau fizica cu mine. Din asta voi invata numai sa ma ascund de tine, sa mint si sa-mi fie frica. La un comportament pozitiv intotdeauna voi răspunde pozitiv, deci incearca sa fii blând, iubitor si intelegator.
Pastreaza-mi sufletul curat! Nu ma lasă sa vad si sa invat lucruri rele. Tu eşti modelul meu. Nu ma minţi, căci o sa cred ca minciuna este singura cale in viata; nu folosi forţa, căci o sa cred ca forţa este ceva normal în relaţiile cu ceilalţi. Nu mă critica, căci astfel voi învaţa sa condamn; nu mă respinge, căci voi crede ca nu ma doreşti si as putea incepe sa te urasc pentru asta. Ajuta-ma sa invat valorile morale, adevărul, cinstea, încrederea, bunătatea, iubirea.
Tu stii că eu vin de la Dumnezeu, tot ce vine de la el nu are cum să nu fie bun. Nu ma face sa ma simt vinovat pentru ceea ce sunt si pentru ca nu sunt asa cum ai visat. Eu sunt copilul tau si tu eşti părintele meu. Accepta-ma si iubeste-ma asa cum sunt!

SFATURI PENTRU PARINTI



                       SFATURI  PENTRU  PARINTI



                1. ACORDATI  ATENTIE  COPILULUI

          A da atentie.

Copiii sunt energici si ocupati toata ziua. Ei fac totul pentru a va atrage atentia cu lucruri frumoase sau mai putin frumoase.
Copilului ii place sa atraga atentia. Iar dv. va place cand copilul va atrage atentia intr-o maniera draguta.

Dand atentie la lucrurile frumoase pe care copilul le realizeaza, subliniati ceea ce el face bine. Copilul primeste tot mai multa incredere in sine. Daca veti da multa atentie la lucrurile bune pe care copilul le face, el va continua sa faca aceasta mai des.

Cateodata, copiii fac ceva bun, dar parintii nu acorda atentie. Atunci, nici copiii nu se mai bucura de ceea ce fac.

Cateodata, copiilor li se da atentie doar atunci cand fac lucruri rele. Este pacat, caci astfel vor face mai des acele lucruri rele. Pentru ca ei au nevoie de atentie!


PE SCURT:

-         Acordati, pe cat posibil, atentie lucrurilor frumoase pe care copilul le face.
-         Mangaindu-l, clipind din ochi sau aratandu-va interesul.
-         Spuneti copilului ceea ce face bine. Astfel, copilul devine mai increzator in sine.
-         Nu dati atentie prea mare la lucrurile rele pe care le face.



                                       


                                      2.   RECOMPENSE



          O maniera frumoasa de a acorda atentie este recompensa sau complimentul.

          Copiii fac in fiecare zi o multime de lucruri pe care le puteti recompensa.

          Daca recompensati copilul, fiti atent la ceea ce face bine. Spuneti copilului ceva laudabil despre ceea ce a facut bine.

          Urmariti atent comportamentul copiilor si spuneti ceva dragut despre aceasta.

          Daca vrei sa faci un compliment, fa-l direct! Altfel, copilul nu va mai sti pentru ce l-a primit. Copiii isi dau seama imediat daca vorbiti serios sau nu.

          Cateodata, copii fac ceva dragut pe care dv. , probabil, il gasiti normal. Si lucrurile obisnuite merita un compliment.



PE SCURT:

-         In fiecare zi urmariti lucrurile bune si dragute pe care copilul le face.

-         Recompensati-l imediat ce a facut un lucru bun.

-         Spuneti ceva dragut despre comportamentul bun.

-         Faceti-o direct.



                          3.    A  SPUNE NU SI A INTERZICE


          A FIXA LIMITE

          Copiii sunt activi toata ziua. Cateodata fac lucruri care nu sunt placute, ca: a se plange ca vrea o bomboana sau ca nu vrea sa isi stranga jucariile. Daca parintii gasesc plictisitoare aceste lucruri, atunci trebuiesc fixate limite. Acestea sunt greu de stabilit. Copiii nu le respecta. De aceea, parintii trebuie sa fie foarte clari si precisi cand spun copiilor care comportament il gasesc obositor.


          A SPUNE NU SI A INTERZICE

          O maniera clara de a fixa limite este aceea de a spune NU. Spuneti nu in situatia in care copilul face sau intreaba ceva ce nu va place. Explicati copilului de ce nu are voie sa faca ceea ce a facut. Atunci copilul va intelege mai bine interdictia.

          Cateodata, copiii verifica daca vorbiti serios sau nu. De aceea, cand pronuntati cuvantul NU, acesta trebuie sa fie cat mai convingator: NU este NU!
          Nu folositi prea des nu, deoarece copiii nu vor mai asculta.


PE SCURT:

-         Spuneti clar CE nu are voie sa faca.
-         Explicati DE CE nu are voie.
-         NU este NU.
-         Nu spuneti prea des NU.
-         Faceti complimente pentru lucrurile frumoase pe care copilul le face. Copiilor le place sa fie laudati.






4.       A  IGNORA



          A  FIXA  LIMITE:

          Copiii sunt activi toata ziua.Cateodata mai fac si neplaceri, ca : a se plange, a se enerva. Daca parintii sunt nemultumiti, atunci trebuie sa stabileasca niste limite.
          Acestea se pun in diferite feluri. Spunand ceva. Dar a spune ceva inseamna A DA ATENTIE.


          A IGNORA:

          Cateodata, copiii fac ceva ce nu au voie, doar ca sa va atraga atentia. Daca dv. le-o acordati, atunci ei continua. Cea mai buna solutie este aceea de a nu raspunde. Deci, a ignora.
          Ignorarea are efect doar daca ati spus copilului ce are voie si ce nu are voie. Dup ace ati spus deja NU, ati interzis.
          A ignora este dificil. Copiii vor incerca sa va atraga atentia. Pentru a va mentine aceasta pozitie, puteti face altceva: cititi ziarul sau iesiti din camera.
          Daca observati ca face ceva periculos – se joaca cu foarfeca sau cu chibriturile –atunci bineinteles ca trebuie sa reactionati! Ignoratul ajuta in special copiii care se plang sau au o atitudine mai nervoasa.


PE SCURT:

-         Spuneti mai intai copilului ce are voie sa faca si ce nu.
-         Nu reactionati daca incearca sa va atraga atentia.
-         Incercati sa va mentineti pozitia facand altceva.
-         Reactionati intotdeauna fata de un comportament periculos.
-         Acordati atentia cuvenita pentru lucrurile frumoase.Astfel, vor continua sa faca lucruri frumoase.



5.       A  IZOLA




A  FIXA  LIMITE

          Copiii sunt activi in fiecare zi. Cateodata fac lucruri urate, ca: o sacaie pe sora cea mica sau distrug lucruri dinadins. Daca parintii nu sunt de acord, trebuie sa fixeze niste reguli.


A IZOLA

          Cateodata, copiii scapa de sub control. De indata ce isi vad sora sau fratele, incep sa se certe. De parca altfel nu se poate!
          Intr-un astfel de moment,ignorarea nu isi are sens. A ignora copilul nu va da rezultate. In astfel de situatii, singurul lucru care da rezultate este acela de a pune copilul separat. Nu timp indelungat: cinci minute, intr-un loc neplacut. De exemplu, pe hol.
Explicati intotdeauna de ce faceti asta. Dar nu intrati in discutie cu copilul.


          Luati-l inapoi dupa cinci minute. I-a trecut. Nu este nevoie sa ii dati alta pedeapsa. Este mult mai bine daca dati atentie lucrurilor frumoase pe care le face. Daca nu mai puteti stapani copilul, atunci singura metoda este sa-l izolati.



PE SCURT:

-         Puneti copilul sa stea separate.
-         Explicati de ce faceti aceasta.
-         Cautati un loc mai neplacut pentru el, unde sa nu se poata distra.
-         Nu o faceti prea des.
-         Acordati mai multa atentie lucrurilor frumoase.



6.       PEDEPSELE


A FIXA LIMITE

          Copiii sunt in fiecare zi activi. Cateodata va fac si neplaceri, ca: joaca fotbal in camera sau arunca cu mancare la masa.
          Daca parintilor nu le place, atunci trebuie sa stabileasca niste limite.
          Fixarea limitelor se poate face sub diverse forme.

PEDEPSELE

          Daca interzici, ignori sau pui sa stea separat si toate acestea nu dau rezultate, atunci trebuie sa incerci cu pedeapsa.
          Il puteti pedepsi luandu-i jocul preferat .
          “Iti bati joc de mancare? Atunci nu mai primesti nicio prajitura!”
          “Te mai joci fotbal in camera? Atunci mingea de fotbal o inchid in debara!”
          Explicati clar de ce il pedepsiti si faceti-o direct!

          Pedepsele nu sunt placute. Deci nu exagerati cu pedepsele. Nu amenintati cu ceva ce nu puteti face, deoarece nu are sens. Exemplu: veti da bicicleta gunoierilor daca copilul nu o aseaza in boxa.
          Nu pedepsiti prea des. Altfel, pentru copil devine o obisnuinta si nu il mai impresioneaza cu nimic.
          Mai bine acordati atentie lucrurilor frumoase pe care le face. Astfel, preintampinati maniera negativa prin care copilul incearca sa va atraga atentia.

          Daca il pedepsiti des, atunci devine insensibil.


PE SCURT:

-         explicati de ce il pedepsiti
-         faceti-o direct
-         nu exagerati cu pedeapsa
-         nu pedepsiti prea des
-         dati-i copilului atentie si laudati-l pentru lucrurile frumoase pe care le face.

PENTRU PARINTI!



PENTRU PARINTI!

-         Raspundeti prezent la toate acţiunile iniţiate de educatoare, demonstrând astfel copiilor că întreaga lor activitate este foarte importantă pentru dumneavoastră.
-         Participati cu materiale pentru buna desfasurare a proiectelor tematice: cu cărţi, jocuri, jucării plante şi alte materiale sugerate şi solicitate de educatoare.
-         Informati educatoarea cu toate problemele pe care le aveţi cu copilul într-o situaţie dată şi stabiliţi împreună cu educatoarea soluţia cea mai potrivită pentru el, în vederea evitării eventualelor probleme care pot apărea în dezvoltarea copilului.
-         Stabiliţi împreună cu educatoarea şi cu cel mic reguli de comportament, limite clare pe care acesta să le respecte la grădiniţă, acasă, dar şi în societate.
-         Cereti informaţii despre activităţile programului educativ desfăşurat la grupă ce au făcut azi la grădiniţă, ce au învăţat, etc., despre copil cum participă, cum se comportă, ce relaţii stabileşte, ce rezultate obţine, progresele realizate dar şi despre alte teme caracteristicile psihologice ale vârstei, eliminarea comportamentelor nedorite, creşterea încrederii în sine.
-         Solicitaţi asistenţă şi sprijin din partea educatoarei, cât şi altor specialişti (psiholog, logoped), când aveţi nevoie.
-         Discutaţi şi realizaţi un schimb de experienţă cu alţi părinţi, când constataţi anumite probleme privind copilul; să nu credeţi că numai dumneavoastră vi se întâmplă.
-         Responsabilitatea să fie împărţită între părinţi şi educatoare.
-         Admiraţi şi lăudaţi permanent lucrările, desenele, rezultatele copilului la grădiniţă, astfel va şti că acordaţi atenţie tuturor lucrurilor pe care le face şi va căpăta încredere în el.